Постни

събота, 24 декември 2016 г.

Къпана питка


КЪПАНА ПИТКА







СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :


БРАШНО - около килограм

ЯЙЦА - два броя

КИСЕЛО МЛЯКО - половин кофичка

ОЛИО - две, три супени лъжици

МАЯ ЗА ХЛЯБ - половин бучка

ЗАХАР - една, две супени лъжици

СОЛ - една, две щипки



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :


В дълбока купичка с дебели стени натрошете маята. Добавете захарта, олиото и малко хладка вода. Покрийте купичката с капаче или чинийка. Пресейте три четвърти от брашното в дълбока купа. Направете кладенче. По горния ръб на кладенчето посипете солта. Разбийте с вилица киселото мляко и едното цяло яйце и единия белтък. Повдигнете капачето на сместа с мая. Ако е бухнало и се пени, изсипете в кладенчето, ако не, започнете от начало . Добавете киселото мляко и яйцата. Вземете голяма лъжица и разбърквайте течните съставки с част от брашното до получаване на тесто. Оставете лъжицата и месете с ръце. Месете докато тестото стане еластично и не залепва по дъската. Загънете питката в чиста тънка кърпа и я потопете в дълбока тенджера с леко топла вода. Изчакайте питката  да изплува. Преместете питката на дъската и премесете два три пъти. Сложете в питката добре измита монета (паричка). Сложете питката в тавичка за печене.  Намажете със жълтъка на второто яйце. Оставете питката да втаса повторно. Печете в сгорещена фурна до готовност (около тридесет минути.)






ДА ВИ Е СЛАДКО ...

Няма коментари: