КЪПАНА ПИТКА
СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :
БРАШНО - около килограм
ЯЙЦА - два броя
КИСЕЛО МЛЯКО - половин кофичка
ОЛИО - две, три супени лъжици
МАЯ ЗА ХЛЯБ - половин бучка
ЗАХАР - една, две супени лъжици
СОЛ - една, две щипки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
В дълбока купичка с дебели стени натрошете маята. Добавете захарта, олиото и малко хладка вода. Покрийте купичката с капаче или чинийка. Пресейте три четвърти от брашното в дълбока купа. Направете кладенче. По горния ръб на кладенчето посипете солта. Разбийте с вилица киселото мляко и едното цяло яйце и единия белтък. Повдигнете капачето на сместа с мая. Ако е бухнало и се пени, изсипете в кладенчето, ако не, започнете от начало . Добавете киселото мляко и яйцата. Вземете голяма лъжица и разбърквайте течните съставки с част от брашното до получаване на тесто. Оставете лъжицата и месете с ръце. Месете докато тестото стане еластично и не залепва по дъската. Загънете питката в чиста тънка кърпа и я потопете в дълбока тенджера с леко топла вода. Изчакайте питката да изплува. Преместете питката на дъската и премесете два три пъти. Сложете в питката добре измита монета (паричка). Сложете питката в тавичка за печене. Намажете със жълтъка на второто яйце. Оставете питката да втаса повторно. Печете в сгорещена фурна до готовност (около тридесет минути.)
Няма коментари:
Публикуване на коментар