Постни

събота, 15 април 2017 г.


КОЗУНАК 




СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :

ЯЙЦА - две цели и един жълтък
ПРЯСНО МЛЯКО - седемдесет и пет милилитра
КРАВЕ МАСЛО - петдесет грама
ЗАХАР - сто грама
КОЗУНАЧНА МАЯ - половин кубче
ВАНИЛИЯ - четири пакетчета
БРАШНО - колкото поеме за меко тесто
СОЛ - една щипка

СТАФИДИ - една шепа
СМОКИНИ - пет броя
СУШЕНИ КАЙСИИ - пет броя
БРЕНДИ - една, две супени лъжици
КАНЕЛА - едно пакетче - десет грама
ЗАХАР - две супени лъжици

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :

В дълбок съд с дебели стени натрошете маята. Добавете една супена лъжица захар. Добавете две супени
лъжици олио. Добавете малко хладка вода. Похлупете с капаче.
Пресейте брашното. Поръсете по края на купата със солта. Разбийте яйцата с млякото и захарта. Направете кладенче в брашното. Изсипете в кладенчето бухналата мая и разбитите яйца. Бъркайте с лъжица, като постепенно взимайте от брашното. Когато тестото се събере, го извадете на плота и месете до гладко, меко, еластично тесто.
Оставете тестото да си почине и да втаса. Покрито с прозрачно фолио и загънато в кърпа. Може да отнеме поне един час, но може и повече. Като си удвои обема оформете козунака както Ви харесва - може цял козунак или осем - девет  малки козуначета.
За големия козунак съм избрала сушени плодове, канела и бренди. Нарежете сушените плодове на малки кубчета. Добавете канелата, захарта и брендито. Разбъркайте. Разстелете тестото на правоъгълник. Разпределете плънката върху тестото.  Навийте на руло и завийте тестото във формата за печене.
За малките козуначета съм избрала шоколад с лешници и стафиди. Нарежете шоколада на малки кубчета. Късайте парченца от тестото, и правете малки правоъгълничета. Върху тях разпределете по две-три парченца шоколад. Навийте на рулце и ги навийте в малки купички или чашки.

И в двата случая намажете козунаците с жълтък и поръсете обилно със захар. После пак добавете жълтък. Оставете козунаците да втасат още веднъж Печете в сгорещена фурна на вентилатор първите десет минути. Намалете температурата до сто и осемдесет - двеста градуса и изключете вентилатора. Печете още около тридесет минути. Наблюдавайте как върви печенето. Може да намалите температурата, ако Ви се вижда, че козунака се препича.





















ДА ВИ Е СЛАДКО ...

Няма коментари: