Постни

вторник, 27 декември 2016 г.




КЮФТЕНЦА ОТ ТЕЛЕШКО И КАРТОФКИ




















СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :








ТЕЛЕШКО МЕСО - 600-700 грама

ЧЕРВЕН КАРТОФ - един брой

ЗЕХТИН - две, три супени лъжици

СОЛ - една чаена лъжичка и половина

ЧЕР ПИПЕР МЛЯН - една чаена лъжичка

КИМИОН - половин чаена лъжичка

ПЕТ ПОДПРАВКИ - една чаена лъжичка

ЗЕЛЕНО ЧИЛИ - една чаена лъжичка




НАЧИН НА ПРОГОТВЯНЕ :


Купете телешко месо каквото Ви харесва. Това конкретно е шол. Може да смелите месото с месомелачка, но ако не Ви са сглобяват и разглобяват кухненски уреди може да направите следното:

 

Нарежете месото първо на филийки и след това на малки кубчета. Поръсете нарязаното месо с една чаена лъжичка и половина сол. Добавете една чаена лъжичка млян черен пипер. Добавете половин чаена лъжичка кимион. Добавете една чаена лъжичка "пет подправки" Добавете една чаена лъжичка зелено чили. Размесете кубчетата телешко месо с подправките.  Разпределете на няколко малки порции и надребнете със блендер.

 

Обелете червения картоф. Настържете го на дребно с ренде. Добавете настъргания червен картоф към надребненото телешко месо. Омесете настъргания картоф и надребненото телешко с подправки.

Оформете малки кюфтенца. Подредете малките кюфтенца в намазнена  тава за печене. Напръскайте кюфтенцата с останалото количество зехтин.

 

Печете в сгорещена фурна на 200 градуса до готовност (около 30 минути). Наглеждайте фурната за всеки случай.

 

Ако някой не яде месо :

 

Обелете един червен картоф. Нарежете червения картоф на едри парчета. В малък съд със студена вода сложете парчетата да се варят.  Щом водата заври добавете една чаена лъжичка сол. Варете до готовност. Проверявайте с вилица. Щом картофа се свари отцедете водата и го намачкайте с вилица.

 

Добавете подправки както за кюфтенцата. Млян черен пипер, кимион, "пет подправки"  и  зелено чили. Размесете картофената смес със подправките и оформете малки кюфтенца като телешките. 













ПО ЖЕЛАНИЕ :

Нарежете няколко ленти сирене и запечете на грил.




ДА ВИ Е СЛАДКО ...

Няма коментари: