ПРЕДЯСТИЕ ОТ
КЮФТЕНЦАТА ОТ ТЕЛЕШКО И КАРТОФКИ
СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :
ТЕЛЕШКО МЕСО - 600-700 грама
ЧЕРВЕН КАРТОФ - един брой
ПАТЛАДЖАН - един брой
МЕНТА - няколко стръка
ЧЕРИ ДОМАТИ - една клонка
ЗЕЛЕНИ МАСЛИНИ - с бадем
РОЗМАРИН - две три клонки
БУТЕР ТЕСТО - два броя
ЗЕХТИН - две, три супени лъжици
СОЛ - една чаена лъжичка и половина
ЧЕР ПИПЕР МЛЯН - една чаена лъжичка
КИМИОН - половин чаена лъжичка
ПЕТ ПОДПРАВКИ - една чаена лъжичка
ЗЕЛЕНО ЧИЛИ - една чаена лъжичка
НАЧИН НА ПРОГОТВЯНЕ :
Купете телешко месо каквото Ви харесва. Това конкретно е шол. Може да смелите месото с месомелачка, но ако не Ви са сглобяват и разглобяват кухненски уреди може да направите следното:
Нарежете месото първо на филийки и след това на малки кубчета. Поръсете нарязаното месо с една чаена лъжичка и половина сол. Добавете една чаена лъжичка млян черен пипер. Добавете половин чаена лъжичка кимион. Добавете една чаена лъжичка "пет подправки" Добавете една чаена лъжичка зелено чили. Размесете кубчетата телешко месо с подправките. Разпределете на няколко малки порции и надребнете със блендер.
Обелете червения картоф. Настържете го на дребно с ренде. Добавете настъргания червен картоф към надребненото телешко месо. Омесете настъргания картоф и надребненото телешко с подправки.
Оформете малки кюфтенца. Подредете малките кюфтенца в намазнена тава за печене. Напръскайте кюфтенцата с останалото количество зехтин.
Печете в сгорещена фурна на 200 градуса до готовност (около 30 минути). Наглеждайте фурната за всеки случай.
Ако някой не яде месо :
Обелете един червен картоф. Нарежете червения картоф на едри парчета. В малък съд със студена вода сложете парчетата да се варят. Щом водата заври добавете една чаена лъжичка сол. Варете до готовност. Проверявайте с вилица. Щом картофа се свари отцедете водата и го намачкайте с вилица.
Добавете подправки както за кюфтенцата. Млян черен пипер, кимион, "пет подправки" и зелено чили. Размесете картофената смес със подправките и оформете малки кюфтенца като телешките.
Измийте и подсушете патладжана. С върха на малък нож прободете патладжана няколко пъти, за да не се разпука при печенето. Разстелете парче алуминиево фолио за патладжана. Сложете патладжана върху алуминиевото фолио. Поръсете с солта и пипера. Добавете една супена лъжица зехтин върху патладжана. Завийте патладжана. В сгорещена фурна печете около двадесет минути. Проверявайте дали е готово, като стиснете леко загънатия във фолиото патладжан. Ако е твърд печете до омекване.
Може да приготвите патладжана предния ден.
Когато решите, че Ви трябва разгънете фолиото. Отрежете дръжката и част от долния край на патладжана и белете по дължина. Нарежете патладжана първо на филийки, а после на кубчета. Овкусете със сол, млян чер пипер, зехтин и нарязани листенца свежа мента.
Нарежете бутер тестото на квадрати със страна 8-9 сантиметра. Изрежете част от ъглите на тестото. В средата на квадратите застелете с малка част от патладжана с мента. Върху патладжана сложете едно кюфтенце от телешкото месо или от картофите. Повдигнете четирите края на бутер тестото до върха на кюфтенцето. Забодете с клечка за зъби, за да се закрепи тестото върху кюфтенцето. Най отгоре върху същата клечка за зъби забодете чери домат или зелена маслина. Поръсете със розмарин и малко зехтин. Намажете тестото с жълтък. Печете в сгорещена фурна до зачервяване.
Измийте и подсушете патладжана. С върха на малък нож прободете патладжана няколко пъти, за да не се разпука при печенето. Разстелете парче алуминиево фолио за патладжана. Сложете патладжана върху алуминиевото фолио. Поръсете с солта и пипера. Добавете една супена лъжица зехтин върху патладжана. Завийте патладжана. В сгорещена фурна печете около двадесет минути. Проверявайте дали е готово, като стиснете леко загънатия във фолиото патладжан. Ако е твърд печете до омекване.
Може да приготвите патладжана предния ден.
Когато решите, че Ви трябва разгънете фолиото. Отрежете дръжката и част от долния край на патладжана и белете по дължина. Нарежете патладжана първо на филийки, а после на кубчета. Овкусете със сол, млян чер пипер, зехтин и нарязани листенца свежа мента.
ДА ВИ Е СЛАДКО ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар