Постни

вторник, 6 декември 2016 г.

                   


СОМ






 

СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :













      
  • СОМ - петстотин грама
  • ТИКВИЧКА - един брой
  • КОПЪР - три четири стръка
  • ЧЕСЪН - три скилидки
  • СОЛ - на вкус
  • ЧЕРЕН ПИПЕР - за поръсване на рибата
  • ЧЕРВЕН ЛЮТ ПИПЕР - за поръсване на тиквичката




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :

ЗА РИБАТА

 Нарежете рибата на четири порционни парчета. Поръсете рибата със сол и черен пипер на вкус. Запечатайте рибата на сгорещен тиган от двете страни. Печете рибата 10-15 минути в предварително сгорещена  фурна.

ЗА ГАРНИТУРАТА


       Настържете тиквичката с каквото ренде имате. В тиган със сгорещен зехтин добавете почистения и нарязан на дребно чесън. Добавете тиквичките. Посолете. Разбъркайте два, три пати. Добавете нарязания на дребно копър. Разбъркайте и свалете от котлона.





ДА ВИ Е СЛАДКО ...




ОЩЕ НЕЩО:

  • Сомът (Silurus glanis), още Европейски сом, е сладководна риба, чието тяло е без люспи. На дължина достигa до 5 m, а на тегло - до 300 кг. Официалният рекорд е 134,97 кг - на сом, уловен в река По, Италия през 2010 година.
  • Тиквичката е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

  • Чесънът е богат на витамин B6 (който подпомага регулирането на хормоните в организма), витамин B1 и витамин C, както и на селен (рядък и изключително необходим микроелемент за човешкия организъм)

Няма коментари: