Постни

сряда, 21 декември 2016 г.

ДОМАШЕН ХЛЯБ




ДОМАШЕН ХЛЯБ






СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :


БРАШНО - един килограм
КИСЕЛО МЛЯКО - една кофичка
ЯЙЦА - четири броя
МАЯ ЗА ХЛЯБ - половин пакетче
ЗАХАР - една супена лъжица
СОЛ - една супена лъжица
ОЛИО - четири супени лъжици
ОЦЕТ - две супени лъжици

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :


В чаша с дебели стени се натрошава маята. Добавя се захарта, олиото и малко топла вода. Чашата се похлупва. 

Брашното се пресява в  дълбока купа. Прави се кладенче. Отстрани на кладенчето се добавя солта. 

Докато сте пресявали брашното маята вече е готова. 

Изсипете в кладенчето сместа от чашата. Добавете киселото мляко и трите цели яйца и белтъка на четвъртото. Започнете да месите. Изсипете тестото на дъска и месете до получаване на еластично тесто, което не залепва. 

Пуснете тестото в дълбок съд с топла вода. Тестото ще потъне на дъното.  Когато тестото се покаже на повърхността на водата го извадете и размесете с малко брашно. Намажете тавичката с малко олио и преместете питката в нея. Намажете питката със жълтъка на четвъртото яйце. Оставете да втаса още веднъж. Печете до готовност.








Няма коментари: