ДОМАШЕН ХЛЯБ
СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :
БРАШНО - един килограм
КИСЕЛО МЛЯКО - една кофичка
ЯЙЦА - четири броя
МАЯ ЗА ХЛЯБ - половин пакетче
ЗАХАР - една супена лъжица
СОЛ - една супена лъжица
ОЛИО - четири супени лъжици
ОЦЕТ - две супени лъжици
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
В чаша с дебели стени се натрошава маята. Добавя се захарта, олиото и малко топла вода. Чашата се похлупва.
Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче. Отстрани на кладенчето се добавя солта.
Докато сте пресявали брашното маята вече е готова.
Изсипете в кладенчето сместа от чашата. Добавете киселото мляко и трите цели яйца и белтъка на четвъртото. Започнете да месите. Изсипете тестото на дъска и месете до получаване на еластично тесто, което не залепва.
Пуснете тестото в дълбок съд с топла вода. Тестото ще потъне на дъното. Когато тестото се покаже на повърхността на водата го извадете и размесете с малко брашно. Намажете тавичката с малко олио и преместете питката в нея. Намажете питката със жълтъка на четвъртото яйце. Оставете да втаса още веднъж. Печете до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар