Постни

събота, 24 декември 2016 г.

ЗРЯЛ БОБ



ЗРЯЛ БОБ




СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :


ЗРЯЛ БОБ - половин килограм
СУШЕНИ ЧУШКИ - два броя
СУШЕНИ ДОМАТИ - две, три
КРОМИД ЛУК - две глави
ОЛИО - две, три супени лъжици
ЧЕРВЕН ПИПЕР сладък - една, две супени лъжици
ПУЛ БИБЕР - една, две супени лъжици
СОЛ - една супена лъжица
ЧУБРИЦА - една две супени лъжици
ДЖОДЖЪН - една две супени лъжици 



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :

Почистете боба от повредени зърна. Измийте го в  две три студени води. Изсипете боба в дълбока тенджера. Долейте студена вода колкото да покрие бобовите зърна. Изчакайте водата да заври.Изхвърлете първата вода. Върху боба излейте олиото, което сте предвидили. Разбъркайте с лъжица, така че олиото да се разпредели върху всички бобови зърна. Добавете вода, колкото да покрие боба. Оставете боба да къкри на слаб огън докато водата почти изцяло попие във боба. Добавете сушените чушки. Разбъркайте и след няколко минути добавете още вода. Изчакайте боба да заври силно и след две, три минути изключете котлона. След около половин час боба ще е сготвен. Включете котлона, добавете сушените домати, солта, червения пипер, пул бибера, чубрицата и почти целия джоджън и изчакайте отново да заври. Намалете котлона и оставете боба да покъкри. Пробвайте как е на вкус и добавете нещо ако Ви се стори, че липсва. С пасатор смачкайте малка част от зърната така както са си в тенджерата на котлона. Когато Ви се стори, че консистенцията е каквато Ви харесва разбъркайте с лъжица и може да поднесете боба. 


ДА ВИ Е СЛАДКО ...

Няма коментари: