БАНИЦА С ПРАЗ
СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :
ПРАЗ - два стръка
КОРИ ЗА БОНИЦА - един пакет
ЯЙЦА - пет броя
СИРЕНЕ - средно голяма бучка
ОЛИО - две три супени лъжици
СОДА БИКАРБОНАТ - 1 ч. л.
ДАФИНОВ ЛИСТ - три броя
ЧЕР ПИПЕР НА ЗЪРНА - на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Нарежете стръковете праз на не много дребно. Задушете нарязания праз в сгорещен тиган с олио. Добавете малко сол, черния пипер и дафиновите листа. Разбъркайте още малко и извадете сместа в купичка. В дълбок съд натрошете с вилица сиренето. Добавете содата за хляб и разбъркайте. Добавете една две супени лъжици вода и разбъркайте, за да шупне. Добавете яйцата и разбъркайте. На дъното на сухата тавичка сложете малки купчинки от сместа от сирене и яйца. Целта е баницата да залепне, защото на края ще я обърнете обратно върху друга тава. Баницата ще поизстине "надолу с главата" така ще остане бухнала както в началото. Започнете да подреждате корите за баница като леко ги намачквате. Върху всяка кора разпределяйте от задушения праз и сместа със сирене и яйце. Върху последната кора разпределете остатъка от сместа разреден с малко вода така, че да се намаже цялата кора. Притиснете със част от сместа външния ръб на баницата. Печете в сгорещена фурна около тридесет минути. От снимката се вижда, че тази е трябвало да я извадя две три минути по-рано.
ДА ВИ Е СЛАДКО ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар