РИБА ПАЛАМУД
СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :
РИБА ПАЛАМУД - един брой
ЛИМОН - един брой
ЛАЙМ - един брой
МАГДАНОЗ - една връзка
СОЛ - на вкус
ЗЕХТИН - колкото Ви харесва (рибата е малко суха)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тавичката се застила с нарязан магданоз, парченца лимон, лайм и зехтин. Рибата се посолява, разрязва се на две половини, които се похлупват в тавичката с кожата нагоре. Правят се прорези по горната страна на рибата, в които се слагат парченцата лимон и лайм.
Пече се до готовност в силно загрята фурна.
ОЩЕ НЕЩО:
Паламуд (Sarda sarda) - риба
от семейство Скумриеви. Той прилича на скумрията.
Дължината им достига до 85 см, тегло до 7 кг. Цветът им е металносив, с
надлъжни ивици. Коремът му е сивкав. Има голяма уста с остри зъби.
Магданозът дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Съдържа гликозида анин
Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус.
В готварството зеленият лимон е ценен както заради
киселостта на сока си, така и заради аромата на кората
си.
Няма коментари:
Публикуване на коментар