Постни

вторник, 6 декември 2016 г.

РИБА ПАЛАМУД

РИБА ПАЛАМУД







СПИСЪК С НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ :



РИБА ПАЛАМУД - един брой
ЛИМОН - един брой
ЛАЙМ - един брой
МАГДАНОЗ - една връзка
СОЛ - на вкус
ЗЕХТИН - колкото Ви харесва (рибата е малко суха)



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Тавичката се застила с нарязан магданоз, парченца лимон, лайм и зехтин. Рибата се посолява, разрязва се на две половини, които се похлупват в тавичката с кожата нагоре. Правят се прорези по горната страна на рибата, в които се слагат парченцата лимон и лайм. 


Пече се до готовност в силно загрята фурна.









ОЩЕ НЕЩО:


Паламуд (Sarda sarda) - риба от семейство Скумриеви. Той прилича на скумрията. Дължината им достига до 85 см, тегло до 7 кг. Цветът им е металносив, с надлъжни ивици. Коремът му е сивкав. Има голяма уста с остри зъби.

Магданозът дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Съдържа гликозида анин

Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус.


В готварството зеленият лимон е ценен както заради киселостта на сока си, така и заради аромата на кората си.












Няма коментари: